Vendégváró nyuszitál recept
8 fő részére
Alkalom: ünnepi, ebéd-vacsora
Allergia: Cukormentes
Árkategória: átlagos árú
Idő: Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek
Beküldte: Szita
Amikor először nézegettem a nyúlból készült recepteket, meg voltam győződve arról, hogy soha nem fogom kipróbálni. Aztán a párom hozott haza nyúlhúst, és úgy voltam vele, akkor csak elkészítem, a tapsifülesnek már úgyis mindegy. Serpenyőben sütve, különleges körettel készítettem, és felülmúlta várakozásaimat.
Hozzávalók (8 adag):
- 1 kg nyúl nagyjából forma-forma darabokra felvágva
- 1 szál újhagyma zölddel együtt felkarikázva
- 2 gerezd fokhagyma
- 8-10 szem bors törve
- 1 liter hús alaplé
- késhegynyi szerecsendió reszelék
- fél kg nyers sonkatök felkockázva
- 1 narancs héja
- 6-8 szál petrezselyemzöld
- szárított törött chili vagy friss hegyes erős paprika magok és erek ízlés szerint
- 3 dl tejszín
- 1,5 bögre rizs
- 1 szál újhagyma zölddel együtt felkarikázva
A nyúlhusit néhány percig pirítjuk forró olajban, majd kivesszük, és félretesszük. Az olajban újhagymát, fokhagymát, borsot, szerecsendiót pirítunk. Tudni fogjuk, mikor jó, mert az illatok ínycsiklandóan szállni kezdenek. Ekkor visszemehet a nyuszi a serpenyőbe, és körülbelül 30 percen keresztül főzzük egy liter húslével felöntve.
Amíg elkészül a hús, addig egy másik edényben köretet főzünk. Ehhez tököt pirítunk, reszelt narancshéjjal, chillivel, petrezselyemmel, hagymazölddel és erős paprika karikákkal szórjuk meg. Ha a nyuszink már megpuhult, hozzáöntünk készre főzött rizst és tejszínt, majd összeforraljuk. A végén mehet hozzá a sütőtök is. Lágy mozdulatokkal keverünk az egészen egy keveset, összerottyantjuk, és máris szedhetjük a tányérokba. Laktató és rendkívül ízletes húsételt kapunk, ami a nyúltól megszokott különleges ízvilággal csábít.