Mákos guba pudinggal és vaníliasodóval recept
Alkalom: ünnepi, karácsonyi receptek
Allergia: Gluténmentes
Árkategória: átlagos árú
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult
Szezon: téli ételek, Egész évben elkészíthető ételek
Ez a változat még azok tetszését is garantáltan elnyeri, akik egyébként nem rajonganak a mákos gubáért. A hagyományos változatnál kicsit több időt vesz igénybe elkészítése, de a végeredményért valóban megéri a konyhai foglalatosság. Nézzük, mi kell az ünnepi asztalra is kiváló döntésnek számító mákos guba ezen verziójához!
Hozzávalók:
- 6 db. vajas kifli
- 1 liter tej a sodóhoz
- 1liter tej a pudinghoz
- fél zacskó mazsola
- 3 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál porcukor
- vanília aroma ízlés szerint
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 25 dkg. darált cukrozott mák
- 1 liter tej a sodóhoz
Először is felkarikázzuk a kifliket. Ha ezzel megvagyunk, készülhet a sodó.
Egy liter tejet felteszünk főni mazsoladarabkákkal. Ügyeljen rá, hogy nehogy odakapja az alját, melegítsen alacsony fokozaton.
Amíg felforr a tej, addig tojássárgáját, cukrot, vaníliás cukrot, egy kevés sót, aromát és citromhéjat keverünk el. Mikor felforrt a mazsolás tej, óvatosan beleöntjük a tojásos cukros keveréket és folyamatos keverés mellett 5 perc alatt felforraljuk. Már kész is van a sodó, tegye hideg helyre!
A pudingfőzéshez nem kell nagy tudomány, ezt most nem is részleteznénk. Az elkészült pudingot szintén lehűtjük.
A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük, és bele forgatjuk a sodóba. Óvatosan kevergesse, ne törjön szét a hab teljesen.
Ha mindezekkel megvagyunk, már nincs is más dolgunk, mint az egészet tepsibe rétegezni, és kisütni. Alulra kerüljön vaj, majd jöhet a sodó, a kifli, erre a mák és végül a puding. A legtetejére ismét sodót, majd mákot tegyünk, és mehet is az egész az előmelegített sütőbe.
A család melegen imádja, de akár másnap is igazi ínyencség felmelegítve, vagy hidegen.