Orosz céklaleves recept
2 fő részére
Alkalom: ebéd-vacsora
Allergia: Gluténmentes, Tejmentes, Tojásmentes
Árkategória: átlagos árú
Idő: Konyha: orosz
Nehézség: egyszerű
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek
Nagyon szeretem a külföldi konyhák specialitásait kipróbálni, hiszen így mindig valami újdonsággal lephetem meg a családot. A cékla egyébként is kedvencem, salátaként almával keverve gyakran fogyasztom. Nyersen igazi vitaminbomba, ám ezúttal levesként készítettem el. Savanykás ízvilágú, színes finomság főtt ki belőle.
Hozzávalók (2 adag):
- 1 közepes méretű cékla
- 1 sárgarépa
- fél hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 krumpli
- annyi savanyú káposzta, amitől elég savanykás lesz a levesünk
- 1 kanál sűrített paradicsom
- marhahús alaplé
- 2 babérlevél
- olivaolaj
- só
- szemesbors
- 1 mokkáskanál cukor
- zöldkapor
- 1 sárgarépa
Miután a hagymákat megpirítottuk olívaolajon, jöhet bele a reszelt cékla és répa. Fűszerezés után paradicsompürét öntünk hozzá, és húsleves alaplével öntjük fel. Közben mehet bele a többi hozzávaló is, a zöldkapor pedig a végén kerüljön a levesbe, hogy ne veszítse el aromáját a főzés során.
Igazán egyedi ízvilág jellemzi az így elkészült céklalevest, abban azonban egyetérthetünk, hogy elkészítése különlegessége ellenére is nagyon egyszerű.