Új évi Lencseleves recept
Alkalom: ebéd-vacsora, Szilveszter
Allergia: Cukormentes, Tejmentes, Tojásmentes
Árkategória: átlagos árú
Idő: Konyha: magyar
Nehézség: egyszerű
Általában a lencsét főzelékként szokták elkészíteni, leves formájában sokan nem ismerik.
Ezt a receptet egy nagyon kedves barátomtól kaptam jó pár évvel ezelőtt. Azóta hagyománnyá vált hogy szilveszterkor mindig ezt a levest főzzük.
Hozzávalók:
- 3 sárgarépa
- 3 petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zellergumó
- 1 vöröshagyma
- 3 cikk fokhagyma
- kolbász vagy virsli
- 2 babérlevél
- 1 szál rozmaring
- 25 dkg lencse
- 1 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál pirospaprika
- só, bors
- 3 húsleveskocka
- 3 petrezselyemgyökér
A lencsét 5 percig forraljuk lobogó vízbe, majd leszűrjük és jól átmossuk. Ennek köszönhető hogy nem lesz puffasztó hatása.
A hagymát forró olajon megfuttatjuk, bele tesszük az apróra vágott fokhagymát és csak addig fonnyasztjuk amíg a fokhagyma illat beárassza a konyhánkat. Közben felkockázzuk a zöldségeket és hozzáadjuk a hagymához. a rozmaringot én egybe szoktam bele tenni, de fel is lehet aprítani.
Kicsit összepirítjuk, majd jöhet bele a lencse. Megszórjuk egy kanál lisztel, pirospaprikával, só bors ízlés szerint. Bele dobjuk a leveskockákat és annyi forró vízzel öntjük fel amennyi levest szeretnénk.
A felkarikázott virslit akkor dobjuk bele a levesbe mikor majdnem puha a zöldség.
Ha kolbásszal készítjük, akkor a hagymához adjuk és kicsit megpirítjuk.
Körülbelül 20 perc alatt puhára főnek a zöldségek. Tejföllel tálaljuk.