Zserbó hagyományosan recept
4 fő részére
Alkalom: ünnepi, gyerekzsúr
Árkategória: átlagos árú
Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult
Ünnepekkor, családi összejövetelekkor szinte mindig az asztalra kerül a sokak kedvencének számító zserbó. Ha a gyerekek igénylik, akkor akár hétvége délután is bármikor megcsinálom, de a mennyiséget érdemes jól megválasztani, ugyanis nálunk például pillanatok alatt el szokott fogyni.
Hozzávalók (4 adag):
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál porcukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- pici só
- savanykás lekvár (lehetőleg házi)
- 25 dkg. darált dió
- 25 dkg. cukor
- A csokimázhoz:
- 3 evőka tej
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópór
- 10 dkg RAMA margarin
- 2 dkg porcukor
- 20 dkg vaj vagy margarin
Fél csomag élesztőt felfuttatunk fél deci tejben egy kávéskanál cukorral. A tészta alapanyagait elkeverjük, hozzájön az élesztő, majd jól átdolgozzuk a tésztát, amit végül három részre osztunk, értelemszerűen a három réteghez. Körülbelül 1-2 mm vastagra nyújtjuk őket, és az első már mehet is a nagy tepsibe. Itt megkenjük lekvárral, ami gyakorlatilag bármilyen ízű lehet, de hagyományosan barackot, vagy meggyet szoktunk használni. A lekvárba dió és cukor jön, ami nem csak az ízekről gondoskodik, de felszívja a felesleges nedvességet is belőle. Erre fektetjük a második lapot, amire szintén az előző rétegek kerülnek. A harmadik lapot jól rányomkodjuk, a tetejét pedig célszerű villával megszúrogatni.
Miután megsült a süteményünk, jöhet rá a csokimáz. Elkészítése nagyon egyszerű, csak a kakaóport kell tejjel és porcukorral felfőzni, majd miután levettük a tűzről, a margarint elolvasztani benne kevergetéssel. Egy gyors mozdulattal ráöntjük a sütire, és ha megszilárdult, már szeletelhetjük is a finomságot. Hosszúkás szeletekre vágva mutat igazán jól az édesség.