Tenger gyümölcsei recept
2 fő részére
Alkalom: ebéd-vacsora
Allergia: Cukormentes, Gluténmentes, Tojásmentes
Árkategória: drága
Idő: Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult
Azért szeretem ezeket a kis ínyencfalatokat, mert különleges ízt adnak még a legegyszerűbb rizses köret mellé is. Végül egy zöldfűszeres változat mellett döntöttem, ami tényleg pillanatok alatt elkészíthető.
Hozzávalók (2 adag):
- 250 gr. vegyes tenger gyümölcsei
- 1 evőkanál olaj
- só, bors, 1 kávéskanál majoránna és kakukkfű
- 3 evőkanál vaj vagy margarin
- egy csokor friss zöldpetrezselyem
- 1 kisebb fej fokhagyma
- 1 tasakos rízs
- vegeta
- 1 evőkanál olaj
Ha nem szeretnénk a rizzsel bajlódni, akkor a zacskós változat javasolt, de egyébként egyéni tapasztalataim azt mutatják, hogy a hagyományos rizzsel sincsen sokkal több gond, csak a víz mennyiségére kell ügyelni. Dupla mennyiségű, forró vizet használunk. Amíg fő a rizs, addig gyorsan összedobhatjuk a mártást.
Egy kevés forró olajra rádobjuk a tenger gyümölcseit. Amíg nagylángon megpirulnak, addig állandó kevergetés mellett rászórjuk a fűszereket, és egy fedővel lefedve puhára pároljuk a finom kis falatokat. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az érdemi része a munkának, vagyis a krémes mártás összeállítása. Apróra vágott petrezselymet, fokhagymát és vajat összekeverünk, felforralunk, és ráöntjük az elegyet a már megpuhult tengeri herkentyűkre.
A tálalással lehet variálni az elkészült finomság elrendezését. Kanalazhatjuk a rizsre a mártást, szedhetjük mellé, és a rizst is formázhatjuk kiöntőformával, vagy akár egy bögrével a tányérra borítva azt. Remekül illik mellé a csípős íz, melyet friss, vagy szárítótt chillipaprikával érhetünk el. Akár vacsorára is megállja a helyét a körülbelül 20 perc alatt elkészíthető étel.