Tejszínes gombaleves recept
2 fő részére
Alkalom: ebéd-vacsora
Allergia: Cukormentes, Tojásmentes
Árkategória: olcsó
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Nehézség: egyszerű
A zöldségekből készült leveseket azért szeretem, mert gyakorlatilag végtelen számú kombináció lehetséges ami az összetevőket és az ízeket illeti. Tejszínt leggyakrabban tésztamártásokhoz szoktam használni, de néha az asztalra kerül egy-egy olyan leves is, amelyhez kiválóan illik a tejszín. Múlt hétvégén egy olyan levest készítettem, amihez gyakorlatilag alig kell valami, mégis fenséges ízű.
Hozzávalók (2 adag):
- 25 dkg. gomba
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt + 1 kis kanálnyi pirospaprika
- 1/2 nagyfejű vöröshagyma
- petrezselyem ízlés szerint
- kevés tárkony
- 1 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál olaj
Az apróra darabolt hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd lisztet szórunk rá, és kevés pirospaprikát. Ezt az alapot öntjük fel húslével, és tesszük bele a feldarabolt gombát. Nem kell neki sok idő, hiszen a gomba gorsan átfő. A tárkonnyal érdemes óvatosan bánni, ugyanis elég intenzív fűszer. Amikor a gombáink megpuhultak, elég bele egy deci főzőtejszín, s máris krémessé varázsolhatjuk a gombaleves állagát.
Ha kevésnek érzi a gombát, vagy a tartalmasabb leveseket kedveli, akkor feldobhatja répával, karfiollal, vagy egyéb kedvelt zöldséggel, de arra ügyeljen, hogy a gomba maradjon mennyiségileg többségben, hiszen ez adja meg a tárkonnyal együtt a gombalevesekre jellemző fenséges ízvilágot.