Szőlős mazsolás sütemény recept
6 fő részére
Alkalom: ünnepi, vasárnapi ebédek, uzsonna
Árkategória: átlagos árú
Előkészület ideje: 15 perc
Idő: Nehézség: egyszerű
Szezon: őszi ételek
Őszi gyors kevert tészta. Így is nevezhetnénk ezt a sütit. A szőlő savanykás, a mazsola édesebb, remek párost alkotnak. A mártásunk teljesen megbolondítja ezt a végtelen egyszerű sütit.
Hozzávalók (6 adag):
- 25 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 2 kávéskanál sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl tej
- 50 ml olivaolaj
- 25 dkg liszt
- ? csésze félbevágott kimagozott szőlő
- ? csésze mazsola
- 10 dkg vaj
A cukrot kikavarjuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást, a sütőport, a citrom héjat, a tejet és az olivaolajat. Gyöngéden hozzákeverjük a lisztet, majd a szőlőt és a mazsolát.
Kivajazott tortaformába simítjuk és 175 fokon 40-45 perc alatt szép barbára sütjük. Miután kihűlt, megszórjuk a tetejét porcukorral.
Tálaláskor le öntjük mézes-gyömbéres szőlőmártással.
Szőlőmártás:
1/4 csésze mézet karamellizálunk egy serpenyőben. Amikor habzik, teszünk bele 1 evk reszelt gyömbért. Ha már barnul, hozzáadjuk az 1 csésze félbevágott és kimagozott szőlőnket. Kész is. Hagyjuk kihűlni. Ha nem elég édes lehet még hozzá mézet tenni.