Spagetti szósz a természet legjavából recept
Tésztaimádó vagyok. Nem kellene, mert hajlamos vagyok felszedni deréktájra, amitől csak kemény edzéssel tudok megszabadulni. De vállalom, mert az olasz konyha nagyon közel áll hozzám. Imádom, ahogy a többféle zöldség íze harmonikus egésszé áll össze. Amióta először kipróbáltam ezt a verziót, a bolognai-jellegű mártásokat mindig házilag készítem. Egyébként hús nélkül is finom, de az igazi természetesen marhahússal.
Hozzávalók (20 adag):
- 3 kg darált marha
- 3 kg paradicsom felkockázva
- 4 fej hagyma felkockázva
- 1 fej fokhagyma szeletelve
- 2 közepes répa reszelve
- 2 babérlevél
- 3 szál zellerlevél
- 2-3 szál kakukkfűről a levelek, vagy 1 ek szárított
- 2-3 szál oregánó, vagy 1 ek szárított
- 1,5 evőkanál só
- 1 teáskanál bors
- 3 kg paradicsom felkockázva
A zöldségek aprításában segítségül hívhatunk aprítógépet, de kézzel sem nagy ördöngösség szeletelni, aprítani, reszelni. Ha megvagyunk ezzel, a hússal együtt feltesszük főni. Alapvetően 3 deciliter víz elég lenne rá, de én kicsit többet szoktam ráönteni, úgyis elforrja. Lassú tűzön főzzük addig, amíg mártás állagot nem kapunk.
Ebből a mennyiségből 5 alkalommal jóllakik egy négyfős család. Makarónival, spagettivel, a tetejére pedig sajtot szórva tálaljuk. Olaszos, zöldséges, a hústól laktató, a tészta ízével pedig kiválóan harmonizáló főétel vacsorára, ebédre. Jó étvágyat!