Pizzás lepény recept
8 fő részére
Alkalom: ünnepi, uzsonna, gyerekzsúr
Allergia: Cukormentes, Tojásmentes
Árkategória: olcsó
Idő: Konyha: olasz
Nehézség: közepesen bonyolult
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek
Beküldte: Szita
Hogy pizzáról, vagy inkább valamiféle laposra sütött lepényről van szó a következő étel esetében, azt döntse el mindenki maga. Az biztos, hogy ízvilágában a pizzához hasonlít, és valljuk be, az összetevők is ezt indokolják. Gyorsan elkészíhető, olcsó, és ráadásul bármit rátehetünk, amit éppen a hűtőben találunk. Ezúttal kissé görögös ízvilágot alkottam.
Hozzávalók (8 adag):
- Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt (javaslom a teljes kiörlésű változatot)
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 kiskalná só
- 1 dl olaj
- 1,5 dl langyos víz
- A görögös ízű feltéthez:
- 1 üveg ajvár
- fekete és zöld olajbogyó ízlés szerinti mennyiségben
- 25 dkg fetasajt
- 60 dkg liszt (javaslom a teljes kiörlésű változatot)
A tészta hozzávalóit elkeverjük villával, fakanállal, vagy dagasztógéppel. A lényeg, hogy jól átdolgozzuk, de azért nem kell túlzásba vinni, ez a lepény lényege. Maximum két percre van szükség a dagasztáshoz, és máris jöhet a nyújtás. A felsorolt alapanyagokból két tepsinyi lepény süthető, tehát kettévesszük a tésztát, és az egyik felét kinyújtjuk a tepsi méretével megegyezőre.
A tepsibe helyezett tésztára ajvárt kenünk, rátesszük az olívabogyót, és fetát morzsolunk a tetejére. Melegen tálalva a legfinomabb.
A tészta másik felét is kisüthetjük, ha nagy a család, vagy szeretik a hasukat, de szobahőmérsékleten egy-két napig biztosan eláll, de akár fagyaszthatjuk is, így akár két hónap múlva is elővehetjük, és kisüthetjük a lepényt.