Medvehagymás pogácsa recept
4 fő részére
Alkalom: társasági ételek, gyerekzsúr
Árkategória: olcsó
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult
A medvehagymát elsősorban tavasszal szoktam használni, de természetesen az év bármely időszakában beszerezhető. A fűszernövény számos ételhez felhasználható, most a gyerekek egyik kedvencét, a medvehagymás pogácsa elkészítését szeretném bemutatni.
Hozzávalók (4 adag):
- 50 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 db kockacukor
- 1 kisebb csokor medvehagyma
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 dl tejföl
- 2-3 mokkáskanál só
- 1 evőkanál fehérborecet
- 2 tojás sárgája + tojás a kenéshez (felvert fehérje)
- reszelt sajt
- 1,5 dl tej
Kezdjük az alapanyagok elegyítésével. A lisztet a vajjal, a tojások sárgájával, a tejföllel az ecettel, a tejben felfuttatott élesztővel, sóval és apróra darabolt medvehagymával elkeverjük, és tésztát dagasztunk belőle. Miután megkelt kinyújtjuk, összehajtogatjuk, majd ismételten kelesztjük körülbelül harminc percen át. Végül jöhet a pogácsák kiszaggatása, melyek azonnal mehetnek is a sütőpapírral bélelt tepsibe, ahol további pihentetés szükséges. A tetejére tojás és reszelt sajt kerül, majd 20-25 perc alatt pirosra sütjük a pogácsáinkat. Remek választás beszélgetés, vagy tévézés mellé.