Mazsolás Darázsfészek recept
6 fő részére
Alkalom: gyerekzsúr
Árkategória: átlagos árú
Előkészület ideje: 30 perc
Idő: Nehézség: közepesen bonyolult
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek
Beküldte: Zita
Fenséges édesség. Mivel kelt tészta kicsit időigényes, de megéri ráfordítani az energiát mert még melegen elfogy. Másnap finomabb ha kicsit mikróban fel melegítjük.
Hozzávalók (6 adag):
- 45 dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- 1 kocka élesztő v. 1 tasak száraz élesztő
- csipetnyi só
- 15 dkg vaj, vagy RAMA margarin
- 15 dkg cukor
- 6-7 dl. tej
- 2 evőkanál cukor
- 3 tasak vaníliás cukor
- fél zacskó mazsola
- 3 tojás sárgája
Az élesztőt körülbelül 1dl tejben 1 kávéskanál cukorral elkeverjük, majd felfuttatjuk.
A lisztet, tojások sárgáját, a sót és a felfuttatott élesztőt egy tálba tesszük, majd jól eldolgozzuk annyi tejjel, hogy jól gyúrható masszát kapjunk. (1 - 1és fél csésze tej). Szép simára dolgozzuk, majd lisztezett munkalapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk.
A vajat a kristálycukorral habosra kavarjuk és megkenjük a tésztánkat vele. Megszórjuk mazsolával és feltekerjük.
Finoman meghúzogatjuk, hogy a tészta nyúljon egy keveset és hogy egyforma vastag legyen mindenütt.
Éles késsel 2cm-s darabokra vágjuk és egy tepsibe tesszük kb. 2 ujjnyi távolságra egymástól. 160 fokra felmelegített légkeveréses sütőbe helyezzük. Közbe 2 dl tejet elkeverünk a vaníliás cukorral. Amikor kezd pirosodni, kihúzzuk a tepsit és egy kanál segítségével meglocsolunk minden egyes fészket a vaníliacukros tejjel, majd szép pirosra sütjük. Sütő függő de kb. 50 perc.