Lencsefőzelék recept
4 fő részére
Alkalom: ebéd-vacsora, Szilveszter
Allergia: Cukormentes, Tejmentes, Tojásmentes
Árkategória: olcsó
Előkészület ideje: 15 perc
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Mikor: digestív
Nehézség: egyszerű
Szezon: téli ételek
Újévkor hagyománnyá vált, hogy az asztalra lencse kerüljön. A hagyomány szerint, a lencse, a szerencsét, bőséget szimbolizálja. A babona szerint a sok apró szem a pénz szimbóluma, minél többet eszik belőle az ember az év első napján annál gazdagabb lesz. Sokféle módon el lehet készíteni, de talán a legelterjedtebb a főzelék.
Hozzávalók (4 adag):
- 50 dkg lencse
- 3 db. babérlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 4 evőkanál liszt
- kevés olaj a rántáshoz, só
- ecet ízlés szerint
- 3 db. babérlevél
A lencsét előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük és bőséges tiszta vízben feltesszük főni. Forrástól számítva 5 perc múlva a vizet leöntjük róla, majd felöntjük forró vízzel, hogy jól ellepje. Megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, és puhára főzzük.
A finomra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a lisztet, végül megszórjuk a pirospaprikával. Ha a rántásunk egy kissé kihűlt kevés hideg vízzel kikeverjük és berántjuk vele a lencsét. Ecettel egy kissé megízesítjük, majd a tányérban egy kis tejfölt is adunk hozzá. A tejfölt bele is lehet főzni ha úgy szeretné.
Feltétnek lehet virslit, vagy füstölt kolbászt is használni, amit előzőleg egy kissé megsütöttünk.