Krémes házilag recept
6 fő részére
Alkalom: ünnepi, társasági ételek
Árkategória: átlagos árú
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Nehézség: rafinált
Elsőre talán bonyolultnak tűnhet a házi krémes elkészítése, de mindenképpen megéri kipróbálni, hiszen a boltokban kapható változatnál sokkal-sokkal finomabb lesvégeredmény. Egy esős vasárnap kísérleteztem z a vele először, és valóban nem okozott csalódást. Egyik percről a másikra felfalta a család, és már akkor azt kérdezték, mikor készítek újra ilyet.
Hozzávalók (6 adag):
- Hozzávalók a lapokhoz:
- 3 csésze liszt (2,5 decis csésze)
- 1 sütő margarin (250 gr)
- 2 tojás
- cukor
- 1 pohár tejföl (300 gr.)
- só
- A krémhez:
- 6 tojás sárgája
- 30 dkg. cukor
- 14 dkg. liszt
- 1 liter tej
- 2-3 vanilia cukor
- 3 csésze liszt (2,5 decis csésze)
Két csésze lisztet elkeverünk az egyik tojással, a másik sárgájával, kis sóval, fél maréknyi cukorral és a tejföllel. Az elegyet kinyújtjuk, rákenünk egy csésze liszt és egy margarin keverékét, majd feltekerjük. Így könnyen el tudjuk negyedelni, ugyanis négy lapra lesz szükség belőle.
A négy kinyújtott lapot egy tepsi hátán sütjük készre 20-25 perc alatt. Ahhoz, hogy ne hólyagosodjon fel, villával megszurkáljuk a tetejét sütés előtt.
Ha elkészültek a lapjaink, azokat nagyon óvatosan csúsztassuk le a tepsiről. Az alsó lapot egyben hagyjuk, a felsőt pedig négyzetekre szeleteljük, ezzel megkönnyítve a krémes későbbi szeletelését. Ez volt a dolog nehezebbik része. Ezután következhet a krém elkészítése.
Először is szétválasztjuk a tojások sárgáját, amiket 20 dkg cukorral és 14 dkg liszttel elkeverünk. Az egészet felöntjük tejjel. A használt liszt fajtájától függően annyi kell tejből, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Az egy liter tejből a maradékot felfőzzük, és így öntjük hozzá az előző masszához. 4-5 perc elég szokott lenni neki, de nem szabad otthagyni, folyamatosan célszerű kevergetni, mert gyorsan odakap. Ha kész, langyosra hűtjük.
Amíg hűl, addig a hat tojás fehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük, és lassan belekeverjük a főzéssel kapott krémbe. Nem baj, ha kicsit darabos, a lényeg, hogy ne törjön össze a hab.
Az elegyet rákenjük az alsó lapra, amire jöhet a másik, felkockázott. Hűtőben gyorsan megdermed a krém, és hamarosan már darabolható is a házi krémesünk.
Én mind a négy lapot felhasználtam egyszerre, mert a családról köztudott, hogy nagyon édesszájú, de kettő lapot akár le is lehet fagyasztani. Kipróbáltam már bolti leveles tésztával is, így megspórolható a tésztakészítés. Az egyébként ismert krémesnél kicsit alacsonyabb lesz a házilag készült, de az íze valóban mennyei.