Joghurt házilag recept
4 fő részére
Allergia: Cukormentes, Gluténmentes, Tojásmentes
Árkategória: olcsó
Jellemzők: Diétás
Konyha: magyar
Nehézség: egyszerű
Szezon: Egész évben elkészíthető ételek
Beküldte: Szita
A boltok polcai roskadásig vannak gyümölcsjoghurtokkal, de nem csak nagyon drágák, hanem rengeteg olyan hozzáadott anyagot tartalmaznak, amelyek nem biztos, hogy jót tesznek az egészségnek és a diétának. A joghurt azonban házilag is elkészíthető, és így legalább pontosan tudjuk, hogy mi van benne. Gyakorlatilag bármilyen gyümölcs felhasználásával készíthetjük, ami számomra be szokott jönni, az az eper, vagy a banán. Az édesszájúak tehetnek bele mézet, de nélküle is megállja helyét. Lássuk, mire lesz szükség a házi joghurt készítéséhez!
Hozzávalók (4 adag):
- 1 liter tej (legjobb a termelői, forralatlan tej)
- 2 dl ízesítetlen, minőségi joghurt (élőflórához)
Ha sikerül termelői tejet venni, akkor azt felforraljuk, és visszahűtjük körülbelül 27-40 °C-ra. A zacskós tejet elég csak megmelegíteni erre a hőfokra. Erre mindenképpen ajánlott ügyelni, hiszen ezen a hőfokon indulnak be a joghurt készítéséhez szükséges folyamatok. Ha melegebb a tej, akkor az tönkreteszi az élőflórát, az alacsonyabb pedig azért nem jó, mert nem indulnak be a szükséges folyamatok. Ezután jöhet bele a natúr joghurt, az elegyet pedig körülbelül egy napig hagyjuk lezárva.
Az eszközválasztásnál figyeljünk arra, hogy műanyag vagy fa eszközöket, fakanalat válasszunk. Egy nap után már mehetnek is bele a gyümölcsdarabok, és hamarosan fogyasztható is a házi joghurt a nyár zamatait idézve.