Farsangi fánk egyszerűen recept
4 fő részére
Alkalom: uzsonna
Árkategória: olcsó
Előkészület ideje: 30 perc
Idő: Jellemzők: Vegetáriánus
Konyha: magyar
Mikor: digestív
Nehézség: egyszerű, rafinált
Szezon: téli ételek
A gyerkőcök imádják a fánkot, ezért nem csak a farsangi időszakban szoktam készíteni. Gyorsan megvan, olcsó alapanyagok kellenek hozzá, a végeredmény mégis szenzációs!
Hozzávalók (4 adag):
- 1/2 kg liszt
- 2 tojás sárgája
- 6 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg porcukor
- 4 dl tej
- 1 evőkanál rum
- csipet só
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás sárgája
Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukorral és langyos tejjel a szokott módon. Ha ezzel megvagyunk, máris összeállíthatjuk a tésztát. Liszt, cukor, só és tojássárgája, valamint a felfutott élesztő és a maradék tej szükséges ehhez. A tésztát fakanállal jól eldolgozzuk, és meglocsoljuk felolvasztott vajjal is. Nem kell nagy tudomány hozzá, hogy mikor jó a tészta, hiszen ennek egyértelmű jele, ha az elválik az edény faláról.
A kész alaptésztát megkelesztjük, és máris nyújthatjuk belisztezett gyúródeszkán. Fánkszaggatóval, de bármilyen, hasonló alkalmatossággal kiszaggathatóak a fánkocskák, melyeket kicsit letakarva még kelesszünk rövid ideig.
Ezután jön a fánkkészítés legélvezetesebb része, a kész fánkocskák kisütése. Körülbelül két ujjnyi olajra lesz szükség, aztán persze folyamatosan pótolni kell majd a kisütni kívánt fánkok számától függően. A korongok közepébe ujjainkkal kis mélyedés formálunk, s először ezzel a felével lefelé tesszük a forró olajba azokat. Miután mindkét felük pirosra sült, mehetnek is a papírtörlőre, ami felszívja róluk a felesleges olajat.
Tálaláskor hagyományosan baracklekvárral és porcukorral tálaljuk, de gyakorlatilag bármilyen lekvár megfelelő erre a célra, ízléstől függően.