Csöröge fánk recept
Kategória: Édes sütemény
30 fő részére
Alkalom: ünnepi, uzsonna, gyerekzsúr
Árkategória: átlagos árú
Előkészület ideje: 15 perc
Idő: Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult
Szezon: téli ételek
Beküldte: Kicsimama
30 fő részére
Alkalom: ünnepi, uzsonna, gyerekzsúr
Árkategória: átlagos árú
Előkészület ideje: 15 perc
Idő: Konyha: magyar
Nehézség: közepesen bonyolult
Szezon: téli ételek
Beküldte: Kicsimama
Farsangi szezonba nem hiányozhat az asztalunkról a nagyi hagyományos csőrögéje!
Hozzávalók (30 adag):
- 500 gr liszt
- dió nagyságú vaj vagy margarin
- csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 3 tojás sárgája
- 2 tojásfehérje habja
- kb. 3 evk. tejföl
- 1 evőkanál rum
- olaj a sütéshez
- Díszítéshez: porcukor
- dió nagyságú vaj vagy margarin
A liszt közepébe mélyedést csinálunk és beletesszük a hozzávalókat.
A tojások fehérjét egy tányérban villával jól felverjük habbá és azt is hozzáadjuk. Annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ha nem elég, még pótoljuk a tejfölt. Jól össze dolgozzuk ameddig a tészta hólyagos lesz.
Osszuk kettőbe, majd egyenként nyújtsuk ki késfoknyi vékonyra.
Ha van derelyevágónk, akkor azzal, ha nincs, akkor késsel vágjunk kb. 4 cm széles négyszögeket. Minden darab közepén srégen egy hosszanti bemetszést csinálunk, majd áthúzzuk rajta a sarkát.
Bő, forró olajban megsütjük. Először fedő alatt, majd megfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább. Papírtörlőre tesszük, hogy az olajat felitassa, majd egy másik tálra helyezzük a csörögéket és még forrón megszórjuk vaníliás porcukorral.
Fontos hogy az olaj jó forró legyen, és ne süssük sokáig, csak ameddig aranyszínű lesz, mert kiszáradhat.