Gluténmentes diéta hatásai - Mit lehet enni?
De mi a helyzet azokkal, akik nem szenvednek lisztérzékenységben? Attól, hogy valaki nem lisztérzékeny, még reagálhat érzékenyen a glutén tartalmú ételekre. Tapasztaltál már valaha olyat, hogy glutént is tartalmazó étel elfogyasztása után nem sokkal, kissé felpuffadtál, fáradttá váltál, netán fájt a fejed? Vagy megesett már, hogy emésztési problémáid lettek és fogyási nehézségeid keletkeztek? Akkor lehetséges, hogy te is nehezebben tudod megemészteni a glutént. Ilyen esetben sokat segíthet az, ha elhagyod a glutént is tartalmazó ételek fogyasztását. Nem csak a közérzeted lehet jobb ez által, hanem a fogyásod is beindulhat és az anyagcseréd is felgyorsulhat. A diétát legalább két héten át kell végezned ahhoz, hogy látványos eredményeket tapasztalhass meg magadon. Bár nehéz megtalálni azokat az ételeket, amelyek gluténmentesek, ám nem lehetetlen. Csupán egy kis odafigyelésre van szükség, hiszen a boltok polcain egyre több olyan termék lapul meg, amelyek nem tartalmaznak glutént. Lássuk, mi az, amit kerülnöd kell a gluténmentes diéta ideje alatt!
A kerülendő ételek közé sorolhatjuk a kenyereket, a müzliket, a kekszeket, a péksüteményeket, a rántással készített leveseket, italok közül a sört, a whiskyt, a vodkát, sőt még a habart főzelékeket és a rántott dolgokat sem javasolt fogyasztanod az előbbiekben felsoroltak mellett.
De akkor mégis mit ehet az, aki követi a gluténmentes diétát?
A gluténmentes élelmiszerek közé sorolhatjuk a zöldségeket, a halakat, a gyümölcsöket, a tejtermékeket, a friss húsokat és a tojást is. A tejtermékek esetében azonban nem árt kicsit jobban odafigyelni, ugyanis, vannak olyan tejtermékek is, amelyek tartalmaznak némi glutént. Éppen ezért, vásárlás előtt mindenképpen ajánlott alaposan átböngészni a termék összetevőinek listáját.